2009-03-30

Val i Sverige, Portugal och EU

Så länge du inte är portugisk medborgare kan du inte rösta i de portugisiska nationella valen (till riksdag och folkomröstningar). Har du uppehållstillstånd så kan du rösta i kommunalvalen (autarquias). Oftast är det två valsedlar vid samma tillfälle. Man måste anmäla sig i förväg hos sin Junta de Freguesia för att få sitt röstkort.

Numer kan man även välja om man rösta i valen till Eu-parlamentet via Sverige eller Portugal. Om du vill byta till Portugal så anmäler du detta his din Junta de Freguesia. Oftast har de en period per år då man kan göra detta. Adressen hittar du förmodligen på din kommuns hemsida. Oftast i formatet http://www.cm-kommunnamn.pt. Det kommer ingen information med posten om valen. Man får själv luska ut var man röstar, men förmodligen är det i en skola in din "freguesia". Ta med ID med nationalitet angiven (pass eller de nya ID kortet) samt röstkortet. De har inte partispecifika röstkort utan bara en lapp för varje val där man sätter kryss för "sitt" parti. Man röstar i sal enligt sitt röstnummer. Utländska EU-medborgare är ofta i den "sista" gruppen.

Mer info på: Direito de Voto dos Estrangeiros och STAPE.

http://www.stape.pt/data/pdf/re_estrang_ACIME_STAPE.pdf

Har du uppehållstillstånd i Portugal och är långtidsboende kan du fortfarande rösta i de svenska riksdagsvalen. Har du anmält din nuvarande adress till det svenska skatteverket så kommer information hem till dig. Oftast får man hem skattesedeln, dvs poströstning för utlandssvenskar. Man behöver två vittnen som säger att det var du som stoppade valsedeln i kuvertet.

2009 är det val för EU parlamentet i juni.
2009 är det också dags för val till kommunfullmäktige i Portugal.
Man måste registrera sig några månader i förväg för att hinna få sitt röstkort. Ansöks om och hämtas upp i din Junta de Freguesia.

Inga kommentarer: