2010-09-03

Info från Ambassaden in Lissabon

Valet i Sverige den 19 september 2010

Sveriges ambassad i Lissabon vill informera de som önskar rösta i valet i Sverige den 19 september om följande:

Rösta på ambassaden
Svenska medborgare och andra som delvis har rösträtt i svenska val och befinner sig i Portugal kan antingen brevrösta eller rösta på ambassaden i Lissabon. Det enda ni måste ha med er för att rösta på ambassaden är en id-handling. Förutom svenskt pass och svenskt id-kort gäller även en lokal officiell legitimation som giltig id-handling. Det är dock nödvändigt att kunna uppge sitt personnummer.

Sista dagen för att rösta på ambassaden är fredagen den 10 september.
Torsdagen den 9 september har ambassaden förlängd röstmottagning till kl. 20.00.

Brevrösta
För att brevrösta behöver ni särskilt brevröstningsmaterial. Brevrösten måste postas utomlands och ska ha kommit fram senast den 20 september. Material för brevröstning finns att hämta på eller beställa från ambassaden i Lissabon eller något av de svenska honorärkonsulaten i Almancil, Funchal, Porto och São Miguel. Honorärkonsulaten har endast utlämning av brevröstningsmaterial, det vill säga det är endast på ambassaden i Lissabon ni personligen kan rösta.

Rösträtt
Även om ni inte fått era röstkort utskickade har ni möjlighet att rösta. Detta gäller även för er som tror eller vet att ni inte längre finns med i den svenska röstlängden. En till ambassaden inlämnad röst, eller en brevröst, räknas nämligen som en återanmälan till röstlängden och er röst räknas dessutom som en giltig röst i det förestående valet om den kommer in i tid (och ni i övrigt uppfyller kraven för rösträtt).

I det fall er röst till det förestående valet kommer in för sent till Valmyndigheten (vid t.ex. brevröstning) blir den ogiltig. Däremot räknas den som en anmälan till röstlängden för tio år framöver.

Öppettider för röstmottagning
Ambassaden har röstmottagningen enligt följande:

Måndag - onsdag, 6-8 september, kl. 9.00-12.00
Torsdag, 9 september, kl. 9.00-20.00
Fredag, 10 september, kl. 9.00-12.00

Mer information om val och rösträtt finns på Valmyndighetens webbplats: www.val.se

Inga kommentarer: